Remote werken met een Nederlands verblijfsvergunning

De trend van remote werken is groeiende, ook onder non EU medewerkers. Remote werken met een Nederlandse verblijfsvergunning is mogelijk. Als werkgever van kunt u beslissen of en hoe u dit regelt. Het kan een goed idee zijn om vooraf afspraken te maken met uw werknemer.

Gespreksonderwerpen

Wanneer een non EU employee vanuit het buitenland wil werken, zijn er basiszaken die u het beste kunt bespreken, zoals:

 • Periode en duur: algemene richtlijnen over hoe lang uw werknemers vanuit het buitenland kunnen werken. Planning van vergaderingen, etc.
 • Bestemming: richtlijnen over tijdsverschillen en hoe dit het werk kan beïnvloeden.
 • Toegankelijkheid: is er betrouwbare internetverbinding en is het elektriciteitsnetwerk stabiel?
 • Werkdagen: laat de werknemer collega’s en klanten informeren over werktijden.

Op afstand werken met een Nederlandse verblijfsvergunning

Afhankelijk van het land waar uw werknemer remote wil werken met een Nederlandse verblijfsvergunning, kunnen visumvereisten van toepassing zijn. Een aantal landen kent procedures voor een visum voor remote working.

Een niet-EU-werknemer kan maximaal 90 dagen binnen 180 dagen reizen binnen het Schengengebied. Dit betekent echter niet automatisch dat de werknemer mag werken! We raden aan om te controleren of er extra voorwaarden zijn voor werken op afstand in een ander Schengengebied, aangezien de nationale wetgeving van de betreffende lidstaat van toepassing kan zijn.

Uw werknemer moet te allen tijde aan alle vereisten voor hun verblijfsvergunning voldoen. Een van de vereisten is dat uw werknemer de hoofdverblijfplaats in Nederland houdt. In dat opzicht is het belangrijk dat uw werknemer officieel op een adres in Nederland is geregistreerd. Een werknemer die een verblijfsvergunning heeft als highly skilled migrant, kan maximaal 8 van de 12 maanden vanuit het buitenland werken qua immigratie. Afzonderlijke perioden worden opgeteld.

Indicatoren uitschrijving uit Nederland

Zoals hierboven vermeld, is het in de meeste gevallen belangrijk dat uw niet-EU-werknemers in Nederland geregistreerd blijven. Omstandigheden die kunnen impliceren dat de hoofdverblijfplaats is verhuisd:

 • Werknemer heeft zich uitgeschreven bij de Belastingdienst.
 • De pensioenrechten zijn afgekocht.
 • Werknemer heeft de bankrekening opgezegd.
 • Werknemer heeft zich uitgeschreven bij de gemeente.
 • Werknemer heeft haar/zijn huis (onder)verhuurd.

Werken vanuit het buitenland en belasting

Niet alleen het immigratiegedeelte is belangrijk. Controleer ook altijd de fiscale gevolgen van werken in het buitenland!

Belastingregels verschillen per land. Uw werknemer kan een A1-certificaat aanvragen dat aantoont dat de werknemer onder het sociale zekerheidsstelsel van Nederland valt. Een A1-certificaat kan worden aangevraagd bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Het certificaat wordt alleen afgegeven voor werken binnen de EU / EER of in een verdragsland.

Meer informatie

Als u vragen heeft over remote werken met een Nederlands verblijfsvergunning, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via info@settleservice.com.

AI verkend; geautomatiseerde CV screening

In het huidige digitale tijdperk zijn bedrijven continu op zoek naar meer efficiëntie. Nergens is deze trend duidelijker dan op het gebied van human resources (HR). Kunstmatige intelligentie (AI) wordt steeds vaker gebruikt om traditioneel handmatige taken te automatiseren. Eén […]

Read on

AI verkend; voor- en nadelen van AI voor HR

AI is de laatste maanden veelbesproken. Logisch, want AI lijkt veel voordelen te hebben, ook op het gebied van HR. De komende weken gaan we dieper in op de voor- en nadelen van AI voor HR. Voordelen van AI HR […]

Read on

Kosten van levensonderhoud in Nederland

Veel bedrijven in Nederland trekken werknemers uit het buitenland aan. In onze dagelijkse praktijk zien we dat sommige bedrijven moeite hebben om salarissen te bieden die de kosten van levensonderhoud in Nederland dekken. In deze blog verkennen we de verschillende […]

Read on
 • EURA 2008-2016
 • Worldwide ERC
 • ARPN
 • EURA