AI verkend; voor- en nadelen van AI voor HR

AI is de laatste maanden veelbesproken. Logisch, want AI lijkt veel voordelen te hebben, ook op het gebied van HR. De komende weken gaan we dieper in op de voor- en nadelen van AI voor HR.

Voordelen van AI

HR kan AI voor veel doeleinden gebruiken. Zoals de (Nederlandse) website CHRO bevestigt, kan het worden gebruikt voor werving, ondersteuning, ontwikkeling en management van medewerkers. AI geeft HR-managers een beter inzicht in de ontwikkeling van het bedrijf en hun werknemers. En door het ‘zelflerende’ effect van AI zullen de analyses en voorspellingen na verloop van tijd steeds beter worden.

AI zal het karakter van veel banen veranderen. Op HR-gebied zal het waarschijnlijk leiden tot meer strategische functies.

Nadelen van AI


In de balans van voor- en nadelen van AI voor HR zijn er nog veel nadelen. De belangrijkste is dat AI al bestaande algoritmes versterkt, wat leidt tot vooroordelen. Dit betekent dat mensen onbedoeld gediscrimineerd kunnen worden op geslacht, ras of afkomst. Bovendien is de privacy van AI-systemen niet gegarandeerd. We weten niet welke gegevens AI-machines bewaren en waar. Met andere woorden, de beveiliging van gegevens kan een probleem zijn!

In de komende weken


Zoals eerder vermeld zullen we de komende weken dieper ingaan op AI. U kunt artikelen verwachten over recruitment en de impact van AI op ons werkveld, wereldwijde mobiliteit. Als u vragen heeft, neem dan gerust contact met ons op via info.nl@anywr-group.com.

Scroll naar boven