De Nederlandse huizenmarkt – update maart 2023

Misschien herinnert u zich nog de updates over de Nederlandse huizenmarkt (huur) die we in 2022 met u hebben gedeeld. De huizenmarkt in Nederland was ontzettend gespannen. In veel gevallen was het moeilijk om bezichtigingen te boeken. In meerdere gevallen duurde het zelfs een aantal pogingen voordat we een woning konden vinden voor uw werknemers. We vroegen u om uw relocations vroegtijdig aan te melden. Ook adviseerden we om het verblijf in tijdelijke accommodatie te verlengen.

De situatie op de huizenmarkt in 2023

Hoewel de markt -net zoals in 2022- nog steeds vrij gespannen is, zien we dat het nu iets minder tijd kost om een woning te vinden. De belangrijkste reden hiervoor is dat de instroom weer wat afgenomen is. Bovendien hebben we bij Anywr Netherlands ons team van housing- en relocation coordinators uitgebreid.

We richten ons op kwaliteit, dus de woningen die we voorstellen voldoen aan de belangrijkste eisen van uw werknemers. De markt kent echter op dit moment nog steeds een tekort, vooral in het lagere segment. Wel zien we dat de markt zich heeft gestabiliseerd en dat de huurprijzen al een tijdje op hetzelfde niveau blijven. Dit niveau is echter hoger dan voorheen.

Bij het zoeken naar woningen in het lagere segment is het waarschijnlijk dat we minder woningen kunnen voorstellen dan uw werknemer had verwacht. In dit segment zien we bovendien dat onderhandelingen vaak niet mogelijk zijn. Uw werknemer moet in veel gevallen compromissen sluiten. Anywr Netherlands begeleidt uw werknemers hierin. In de meeste gevallen kost het ongeveer drie weken voordat we een woning hebben gevonden.

De toekomst van de Nederlandse huizenmarkt

De Nederlandse overheid heeft maatregelen aangekondigd om ervoor te zorgen dat middenklasse huurwoningen betaalbaar blijven. Door de maatregelen wordt de huur van ongeveer 300.000 woningen gemiddeld met € 190,00 verlaagd. Dit is goed nieuws voor huurders die een nieuwe woning in dit segment vinden, maar niet per se voor de verhuurder.

Veel verhuurders overwegen dan ook om hun woningen te verkopen, wat zal leiden tot een nog groter tekort op de markt. Meer informatie hierover is te vinden op: /2023/02/more-or-fewer-affordable-rental-properties.

Mensen die een huis willen kopen, kunnen echter profiteren van deze situatie. Toch adviseren we altijd om eerst een jaar een woning te huren voordat men zo’n ingrijpende beslissing neemt als het kopen van een woning.

Teruggave van de waarborgsom

Ter afsluiting van deze update hebben we goed nieuws. De Nederlandse regering wil de borg beperken tot twee maanden, wat overigens nu al in de meeste van onze zoekopdrachten praktijk is. Het goede nieuws is dat de teruggave van de borg na het uitchecken en als er geen schade is binnen 2 weken moet worden gedaan. Deze nieuwe regeling zal waarschijnlijk later dit jaar worden ingevoerd.

Wilt u meer informatie over de Nederlandse huizenmarkt?

Als u op zoek bent naar meer informatie over de huizen markt in Nederland of hoe Anywr Netherlands uw werknemers kan helpen, stuur dan gerust een e-mail naar info@settleservice.

Scroll naar boven